Šumi – najboljša tovarna na svetu

miha, 22 decembra 2017

Pravzaprav je štiriletni Gašper rekel, da je to najboljša trgovina na svetu, saj je večina otrok prvič videla tovarno od blizu. In to zelo posebno tovarno – tako, v kateri se po tekočem traku prevažajo pisani bonboni, na koncu ti jih pa prijazna gospa da toliko kolikor si jih lahko zbašeš v žepe…

V TD Sv. Vid smo se letos odločili, da se našega vsakoletnega boljšjega sejma za otroke lotimo malo drugače. Otroke bomo odpeljali v tovarno Šumi bonbonov v Krško. Tako se je v soboto, 9. decembra poln avtobus otrok in njihovih spremljevalcev odpravilo na pravo sladko pustolovščino. Otroke so v tovarni Šumi premamili bonboni, njihove starše in stare starše pa nostalgija. Se spomnite tistega legendarnega televizijskega oglasa za bonbone Visoki C? Ali pa mehkih Frufru bonbonov, pa tistih rjavih Herba in še prej melisnic? Na poti smo odkrili še to, da ustanoviteljica Josipina Šumi izhaja iz Golčaja (njen dekliški priimek je Avbelj). S tovarno bonbonov oz. takrat slaščičarsko obrtjo sta Josipina in njen mož Franc Šumi začela že leta 1876, pred 141 leti. To so bili časi, ko se bonbonov ni dalo kar tako dobiti v vsaki trgovini kot danes. Bili so cenjeni, pakirali pa so jih v papirnate vrečke in pločevinaste škatle. Veliki giganti kot so Ricola, Hitschler in Haribo so se pojavili šele mnogo let kasneje. Vse to smo torej izvedeli že na poti v Krško. Gospa Lojzka in gospa Milena sta s svojimi sladkimi dobrotami poskrbeli za odličen zajtrk vseh potnikov na avtobusu.

V Šumiju smo si ogledali kako delajo bonbone in žvečilne gumije. Na vsakem traku so otroci dobili tudi pošiljko bonbonov za v žepe. Navdušeni so bili tako otroci kot njihovi spremljevalci. Po skupnem fotografiranju in nekaj nakupih smo se odpravili domov in v avtobusu podelili še nekaj sladkih nagrad ter razdelili škatlo bonbonov, ki so nam jih v Šumiju dali s seboj. Otroci so na poti domov v svoje roke vzeli tudi animacijo potnikov, tako, da smo se vso pot zabavali in se zares dobre volje v popoldanskih urah vrnili v Šentvid.

Vsem, ki ste skupaj z nami delili sladke trenutke v želji, da smo vam polepšali predpraznične dni, hvala in srečno v 2018!