Predpraznična Padova in Verona

miha, 22 decembra 2017

Člani TD Sv. Vid smo se tudi letos odpravili na svojo vsakoletno predpraznično ekskurzijo, tokrat po Italiji, Padovi in Veroni. Čarobnost sveže zapadlega snega preko noči nas je 9. decembra vodila vse do Italije, kjer nas je pozdravilo sonce ter dobrih 7°C. Obetal se nam je res lep dan, poln pričakovanj italijanske zgodovine, znamenitosti ter predprazničnega vzdušja, kjer se utrip praznikov še posebej začuti.

Naša prva postaja je bila Padova. Padova je prijazno, majhno mesto, kjer se človek prav z veseljem sprehodi po ozkih ulicah in po slikovitih, prostranih trgih, mimo številnih cerkva in mogočnih stavb. Ogled smo začeli pri baziliki Sv. Antona (Basilica di San Antonio di Padova), ki je bila sezidana v začetku 14. stoletju nad grobom Antona Padovanskega. Je nenavadna povezava romanskih in gotskih oblik ter bizantinskih kupol. V njeni pisani notranjosti kraljuje kar nekaj znamenitih umetniških del (Donatellov »Veliki oltar«, freske Altichiera da Zevia in Giusta de Menabuoia), najbolj znana pa je kapela z relikvijami, v kateri so shranjeni svetnikovi lasje, brada in jezik. Pred baziliko se bohoti Donatellov »Gattamelata«, prvi renesančni konjeniški spomenik, ki zaradi motiva vrat na podstavku spominja na nagrobnike. Pot smo nadaljeval po staremu delu mesta, kjer te labirint tipičnih italijanskih ozkih ulic popelje skozi celo mesto, skoraj vse ulice pa spremljajo tudi arkadni hodniki, ki so tipični za mesto. Ni se težko izgubiti v majhnih tlakovanih uličicah, ob straneh katerih se bleščijo številne trgovinice, slaščičarne, kavarne in sladoledarne. Prostranost glavnega trga ‘Prato della Valle’ iz 17. stoletja daje pravi pečat mestu ter naziv »srce Padove«. Je eden največjih trgov v Evropi, hkrati pa največje zbirališče tako domačinov, predvsem mladih, kot tudi turis­tov, številne stojnice na njem pa so v teh predprazničnih dneh ponujale pravo razkošje.

Pot smo nadaljevali do Verone, ki ima v tem predprazničnem času res pravi pridih romantike. Številne ulice in uličice s trgovinami, kavarnami, gostilnicami, praznično okrašene privabljajo množice iz vsega sveta. Lahko bi rekli da kar preveč, saj v posameznih predelih policisti uravnavajo vstop v ulice. Pa vendar, mesto ima čaroben pridih. Veličina rimskega amfiteatera – arene, ki je tretja največja in najbolj ohranjena, v tem obdobju ponuja veliko razstavo jaslic, preko poletja pa številne javne prireditve, razstave in gledališke predstave. In seveda le kdo ne pozna nesrečne ljubezenske zgodbe Julije in Romea. V nepopisni gneči smo se prebili do njene hiše ter balkona. Številne ljubezenske ključavnice ter popisani zidovi pa so priča številnim ljubezenskim zaobljubam obiskovalcev. Osrednji in hkrati najstarejši trg v Veroni je Piazza delle Erbe, za časa Rima center političnega in gospodarskega življenja je bil trenutno praznično okrašen in ponujal številne stojnice z raznoliko ponudbo. Tu smo končali naš uradni del in imeli prosto za lastne oglede, nakupe ter čas za tipično italijansko kulinariko. V poznih večernih urah smo se polni prijetnih vtisov, vrnili v zasneženi praznični objem naših krajev.