Premagovanje hribov in dolin po romantični poti sredi Goričkega

miha, 25 oktobra 2017

Na lepo sončno soboto, 26. avgusta smo se člani TD Sv. VID podali na letošnjo prvo ekskurzijo, tokrat malo bolj rekreativno, s kolesi. Prekmurje in njena okolica je idealno za takšen podvig, saj so poti primerne tako za kolesarje začetnike kot za tiste malo bolj izkušene. Naša startna točka je bilo parkirišče pred Moravskimi toplicami, kjer smo še zadnjič preverili naše konjičke, spili jutranjo kavico ter se podali novi izkušnji naproti. Že na samem začetku nas je presenetila lepota in izvirnost Panonske vasi ter prostrana ravnina s številnimi kolesarji na poti.

Po dobrih 18km smo prispeli do naše prve postaje, Bukovniškega jezera, ki je vse bolj priljubljena turistična točka za družine v Sloveniji. V objemu starih dreves v neposredni bližini jezera ponosno stoji kapelica Sv. Vida, zraven pa žubori istoimenski izvir z vodo, ki ima energijsko moč ter številne zdravilne učinke. 26 energetskih točk blagodejnega in zdravilnega sevanja pa ponuja sprostitev in obnovo vitalnih energij. V bližnjem gozdu se skriva tudi pustolovski park za vse, ki so željni adrenalina. Mi smo si dodobra nabrali moči ter se podali naprej skozi vas Bukovnica do Bogojine, kjer stoji cerkev Gospodovega vnebohoda, ena najlepših Plečnikovih stvaritev, ki je posebna po zvoniku z ravno streho, v notranjosti cerkve pa lesen strop z izdelki domače keramike. Vredno ogleda. Ker je bil čas kosila smo se podali do Turistične kmetije Puhan, kjer nas je čakalo domače prekmursko kosilo, kjer ni manjkalo tipičnih prekmurskih jedi: bograč, dodoli, sladoled z bučnim oljem in seveda domača vinska kapljica.

Siti in dobre volje smo se podali romantiki naproti – tako namreč je poimenovana cca 18km dolga pot po Goričkem. No, romantike je bilo na poti bolj malo, ker smo imeli kar veliko dela z griči na poti, vseeno pa nas je lepota skozi razgibano pokrajino vedno znova navduševala. Na tako dolgi poti brez gumi defekta tudi ni šlo, kar dvakrat smo ga uspešno premagali. Na najvišji točki Goričkega smo v objemu prijetne sence naša kolesa parkirali pred simpatično okrepčevalnico, kjer smo si spočili nekoliko utrujene noge. In nato spust v cilj – Moravske Toplice, kjer nas je čakala prava Prekmurska gibanica in veselo druženje. Res je bilo nepozabno doživetje in zagotovo se bomo še podali na kakšno podobno pustolovščino. To je bilo srčno druženje, odlično za telo in dušo. Vabljeni tudi vi v našo družbo!