Turistično društvo Sv. VID, Veidrov trg 7, Šentvid pri Lukovici
×
Turistično društvo Sv. VID, Veidrov trg 7, Šentvid pri Lukovici
Nalaganje Dogodki

« Vsi Dogodki

  • Ta dogodek je minil.

VIDOVI DNEVI

18. junija, 2023

Ko goduje sveti Vid, tudi mi praznujemo. Letošnje Vidove dneve je zaznamoval glasbeni Vidov večer in pestro sejemsko dogajanje na Vidovem sejmu.

V petek, 16. junija 2023, smo v polni dvorani Kulturnega doma v Šentvidu prisluhnili zimzelenim slovenskim melodijam v odlični izvedbi Nastje in akustičnega tria Omahna. Nastja in fantje so poleg izvrstne glasbe poskrbeli tudi za odlično vzdušje, tako da smo spet doživeli en čaroben Vidov večer.

V nedeljo, 18. junija, pa se je na Veidrovem trgu v Šentvidu dogajalo od zgodnjih jutranjih ur. Po  sveti maši v šentviški cerkvi je na prizorišču sejma zaigrala Godba Lukovica in naznanila prihod lepo okrašene konjske vprege z vozom, za kar je poskrbel Štefan Kveder. Na vozu pa so bili naloženi sodi piva Pivovarne Rokovnjač iz Lukovice. Seveda ni manjkala miss piva Maša Anžič, ki je ponosno pokazala svojo lento.

Na odru so vprego z rjavim hmeljevim zlatom pričakali županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, podžupan Občine Lukovica Vincenc Dragar, predsednik Turističnega društva Sveti Vid Matevž Kotnik, župnik Župnije Brdo, Zlato Polje, Češnjice in Krašnja Bernard Rožman. Prireditev je povezoval Toni PraznikPo pozdravnem nagovoru županje, je župnik Rožman z blagoslovom odprl sejemsko dogajanje. Po blagoslovu stojnic ter razstavljavcev in ekip, ki je kuhala golaž, je župnik z velikim lesenim kladivom zabil zamašek v sod, da je pivo brizgnilo nekaj metrov v zrak, nato pa se je začelo točenje rjavega hmeljevega zlata v lične steklene krigle z našim znakom. Dogajanje se je preselilo na trg, kjer so se ekipe pomerile v metanju škornjev, pod osamosvojitveno lipo na sredi trga pa je dišalo po kuhanem golažu.

Potekalo je tudi  tekmovanje v kuhanja golaža, ki ga je nadzoroval Janez Dolšak, vodja članske ekipe Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, zmagovalci  Golažijade pa so bili letos Gamsi. Na Vidovem sejmu je tokrat potekalo tudi prvo tekmovanje v metanju škornjev v koš, ki ga je izdelal rokodelec iz Lukovice Milan Dernulovec, zmaga na tem tekmovanju pa je pripadla Zeleni ekipi.

Poleg bogate sejemske ponudbe s kakovostnimim slovenskimi izdelki, je bilo poskrbljeno tudi za bogat spremljevalni program in pestro gostinsko ponudbo. Poskrbljeno je bilo tudi za otroke, ki so se lahko zabavali v Vidkovi deželi.

 

 

Podrobnosti

Datum:
18. junija, 2023